Trudna cukrzyca – istota choroby czy zachowania zdrowotne? - Krzymień, Janusz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
U niektórych pacjentów pomimo stałego nadzoru i intensyfikacji leczenia przewlekle utrzymuje się zła kontrola metaboliczna cukrzycy. Otyłość, okres dojrzewania (głównie poprzez zwiększoną sekrecję hormonu wzrostu), zakażenia, choroby endokrynne i niektóre leki mogą pogarszać przebieg cukrzycy. Nawracające niedocukrzenia są notowane szczególnie często u osób, u których nie występują objawy ostrzegawcze, które nie odczuwają niedocukrzenia. Ale u wielu pacjentów, u których często stwierdza się niedocukrzenie, występują zaburzenia psychiczne lub problemy psychologiczne. Problemy związane ze zdrowiem psychicznym częściej dotyczą pacjentów z cukrzycą, depresja jest jedną z najczęstszych chorób współistniejących cukrzycy, lecz często jest nierozpoznawalna i nieleczona. Osoby z cukrzycą i psychogennymi zaburzeniami odżywiania, pacjenci omijający lub zmniejszający dawki w celu obniżenia masy ciała charakteryzują się bardzo złą kontrolą cukrzycy. Leczenie zaburzeń psychiatrycznych i rozwiązywanie poważnych problemów psychologicznych powinno być jednym z ważnych elementów działań zespołu diabetologicznego.