Nefropatia cukrzycowa jako problem interdyscyplinarny - Wróbel, Marta; Szymborska-Kajanek, Aleksandra; Strojek, Krzysztof (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Wprowadzenie insuliny do leczenia chorych na cukrzycę zredukowało śmiertelność związaną ze śpiączką hiperglikemiczną. Wydłużenie okresu przeżycia u osób z cukrzycą spowodowało, że obecnie problemem są zdrowotne i społeczne konsekwencje późnych powikłań choroby. Poważnym powikłaniem mikroangiopatycznym jest cukrzycowa choroba nerek. Wiedza na temat patofizjologii nefropatii cukrzycowej oraz właściwie prowadzona wieloczynnikowa terapia mogą zmniejszyć związane z nią konsekwencje.