Ocena hemostazy płytkowej oraz stanu śródbłonka u kobiet po menopauzie obciążonych czynnikami ryzyka choroby wieńcowej serca – wpływ terapii hormonalnej oraz profilaktyki przeciwzakrzepowej - Stachowiak, Grzegorz; Niewiarowska, Jolanta; Wiktorska, Magdalena; Papiewska-Pająk, Izabela; Sacewicz, Izabela; Pertyński, Tomasz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Cel pracy: Wpływ terapii hormonalnej (HT) oraz profilaktyki przeciwzakrzepowej w postaci niskich dawek kwasu acetylosalicylowego (ASA) na hemostazę płytkową i stan śródbłonka kobiet menopauzalnych z czynnikami ryzyka choroby wieńcowej serca (CHD). Materiał i metoda: Grupę badaną stanowiły kobiety menopauzalne (każda z nich obciążona 2 lub więcej czynnikami ryzyka CHD), u których zastosowano przezskórną HT (tHT) w postaci 17β-estradiolu i NETA (G1, n=22) lub ww. tHT w połączeniu z niskimi dawkami ASA (G2, n=23). Grupę kontrolną stanowiło 16 kobiet premenopauzalnych. We krwi kobiet oznaczano następujące parametry: GP IIb/IIIa, E-selektynę, endotelinę-1 (ET-1), u-PAR. Terapia trwała 3 mies. Wyniki: 3-miesięczna terapia, zarówno w postaci tHT w G1, jak i tHT+ASA w G2 nie wpłynęła znacząco na poziomy badanych GP IIb/IIIa, E-selektyny, ET-1 i u-PAR. Obydwie grupy kobiet pomenopauzalnych charakteryzowały, w stosunku do grupy kontrolnej kobiet w okresie premenopauzy, wyższe poziomy płytkowego receptora fibrynogenu (GP IIb/IIIa) na początku badania (T0). Wnioski: 1. 3-miesięczna tHT zastosowana w grupie kobiet menopauzalnych obciążonych czynnikami ryzyka CHD nie miała wpływu na stan śródbłonka naczyniowego i hemostazę płytek krwi. 2. Stosowanie niskich dawek ASA, jako profilaktyki przeciwzakrzepowej dla tHT u kobiet po menopauzie z czynnikami ryzyka CHD, nie jest wskazane. 3. Po menopauzie dochodzi do niekorzystnych zmian w hemostazie płytkowej.