Wzrost gęstości mammograficznej piersi jako niepożądany objaw terapii hormonalnej wieku menopauzalnego - Paszkowski, Tomasz; Pertyński, Tomasz; Drop, Andrzej; Jaśkiewicz, Janusz (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Wpływ menopauzalnej terapii hormonalnej (HT) na gruczoł piersiowy jest jednym z najważniejszych aspektów klinicznych medycyny menopauzy. W tym kontekście coraz większego znaczenia nabiera problem jatrogennego pogorszenia czułości badania mammograficznego u kobiet otrzymujących menopauzalną terapię hormonalną w mechanizmie indukowania wysokiej gęstości mammograficznej piersi (MBD). Praca przedstawia analizę aktualnego stanu wiedzy na ten temat, dokonaną z punktu widzenia ginekologa, radiologa i chirurga. Zwiększona gęstość gruczołu piersiowego u kobiet, które stosują HT stanowi ważny i aktualnie żywo dyskutowany problem kliniczny i diagnostyczny. Zwiększona MBD wpływa na wzrost ryzyka wystąpienia raka piersi, a także utrudnia interpretację badania mammograficznego oraz obniża czułość i swoistość tego badania. Tibolon oraz terapia estrogenowo-progestagenowa prowadzona drogą przezskórną powodują wzrost gęstości mamograficznej piersi w stopniu znamiennie mniejszym aniżeli hormonoterapia doustna.