Kardiochirurgia dorosłych Rola kardiochirurgii w leczeniu ostrych zespołów wieńcowych bez uniesienia odcinka ST - Zembala, Marian; Kluba, Rafał; Gąsior, Mariusz; Przybylski, Roman; Kalarus, Zbigniew; Knapik, Piotr; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wprowadzenie nowej definicji i podziału ostrych zespołów wieńcowych powoduje zmiany w strategii leczenia. W poniższej pracy przedstawiamy aktualne zalecenia ekspertów dotyczące stosowania metod chirurgicznych w leczeniu NSTEACS, przegląd badań i rejestrów dokumentujący znaczenie kardiochirurgii oraz odzwierciedlenie stosowania wytycznych w praktyce. Ponadto poruszamy problem stosowania leków przeciwpłytkowych przed CABG w zależności od trybu zabiegu.