Kardiochirurgia wad wrodzonychPatologia tkanki płucnej u pacjentów z zespołem Downa (DS) i ubytkiem przedsionkowo-komorowym (AVSD) po zakończeniu krążenia pozaustrojowego (doniesienie wstępne) - Pietrzykowski, Witold D.; Zieliński, Krzysztof; Siermontowski, Piotr; Moll, Maciej; Moll, Jadwiga; Moll, Jacek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Mimo postępu krążenie pozaustrojowe (CPB) wywiera nadal niekorzystny wpływ na płuca. Korekcja chirurgiczna ubytku przedsionkowo-komorowego (AVSD) wiąże się z pooperacyjną poprawą podatności płuc i wydolności oddechowej pacjentów, jednak wczesna pooperacyjna ekstubacja pacjentów z AVSD i zespołem Downa (DS) nie zawsze jest możliwa. Celem pracy jest określenie u pacjentów z DS stanu tkanki płucnej bezpośrednio po zakończeniu CPB oraz wyodrębnienie cech jej budowy w zespole Downa. Badaniami objęto kolejnych 5 pacjentów z AVSD (3 z DS i 2 bez DS – non-DS) w wieku 3–7 mies. Biopsji płuca dokonywano śródoperacyjnie, bezpośrednio po zakończeniu CPB. Analizowano 25 pól mikroskopu świetlnego wybranych losowo, po 5 od każdego pacjenta. Zastosowano test t-Studenta i median (poziom istotności p<0,05). Po zakończeniu CPB w zespole Downa większy jest zakres krwinkotoków do podścieliska. Ponadto występuje mniejsza liczba pęcherzyków, mniejsza liczba pęcherzyków stycznych z jednym pęcherzykiem i słabszy rozwój podścieliska. Całość może sugerować pewien rodzaj niedorozwoju tkanki płucnej.