NowościExpanding the indication for stent-grafting in thoracic aortic aneurysms - Garlicki, Mirosław; Nowicki, Mirosław; Walecki, Jerzy; Łabuś, Krzysztof; Ehrlich, Marek; Czub, Paweł; Gil, Robert (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Tętniaki aorty piersiowej są jednostką chorobową obciążoną dużą śmiertelnością i wciąż stanowią duże wyzwanie dla chirurgów. W ostatnich latach stenty wewnątrznaczyniowe coraz częściej są używane do leczenia szerokiego zakresu patologii aorty. Materiał i metody: W poniższej pracy prezentujemy 2 przypadki patologii aorty piersiowej, które były leczone metodą łączoną – za pomocą operacji i zabiegu wszczepienia protezy wewnątrznaczyniowej. Pierwszy przypadek opisywany w naszej pracy to 71-letni pacjent, który trafił do szpitala z nasilonym bólem w klatce piersiowej 3 tyg. po przeprowadzonej operacji OPCAB ze wszczepieniem 2 żylnych pomostów aortalno-wieńcowych i lewej tętnicy piersiowej wewnętrznej. Badanie tomografii komputerowej (CT) wykazało rozwarstwienie w aorcie wstępującej. Drugi chory to 74-letni mężczyzna z tętniakiem łuku aorty o średnicy ponad 7 cm. Wykonywane u chorego w ostatnich latach badania CT wykazały postępujące powiększanie się średnicy tętniaka z przyrostem rocznym ponad 1 cm. Poza wiekiem pacjent charakteryzował się obciążającym wywiadem chorobowym. Wyniki: W obu przypadkach z powodzeniem zastosowano stentgrafty. W przypadku pierwszego chorego pod kontrolą TEE wprowadzono stent, umieszczając go w aorcie wstępującej tuż powyżej odejścia proksymalnych zespoleń żylnych. To pozwoliło na zbliżenie do siebie warstwy wewnętrznej i środkowej ściany aorty. Przepływ w pomostach żylnych został zachowany, a rzekome światło rozwarstwionej aorty zostało zamknięte, co potwierdzono w badaniu TEE. W przypadku drugiego pacjenta wykonano transpozycję wielkich naczyń łuku aorty, a w drugim etapie pod kontrolą radiologiczną założono stent-graft do łuku aorty, zamykając ujście lewej tętnicy podobojczykowej. Wnioski: Stentowanie aorty wstępującej i łuku może być skuteczną metodą leczenia u wybranych chorych z rozpoznaniem tętniaka aorty.