Dzielimy sie doświadczeniemZastosowanie nowego urządzenia do irygowanej bipolarnej ablacji prądem częstotliwości radiowej (Cardioblate BP 2) w chirurgicznym leczeniu migotania przedsionków – aspekty praktyczne - Suwalski, Piotr; Suwalski, Grzegorz; Majstrak, Franciszek; Kurowski, Andrzej; Wilimski, Radosław; Suwalski, Kazimierz B. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Migotanie przedsionków jest najczęstszą istotną arytmią serca i ma bardzo poważne implikacje kliniczne, także u pacjentów po operacji kardiochirurgicznej. W ostatniej dekadzie obserwuje się burzliwy rozwój technik i technologii chirurgicznego leczenia migotania przedsionków. Na rynek wchodzi właśnie nowy model urządzenia do irygowanej bipolarnej ablacji prądem o częstotliwości radiowej (Cardioblate BP 2). Celem pracy jest podzielenie się doświadczeniami po pierwszym w Polsce zastosowaniu tego systemu, zwłaszcza w aspekcie praktycznym i technicznym. U 68-letniego pacjenta z chorobą wieńcową i napadowym migotaniem przedsionków wykonano pomostowanie naczyń wieńcowych oraz izolację żył płucnych z zastosowaniem nowego systemu do bipolarnej ablacji prądem częstotliwości radiowej bez zastosowania krążenia pozaustrojowego. Zabieg oraz okres pooperacyjny przebiegły bez powikłań. W 2. dobie pooperacyjnej wystąpiło migotanie przedsionków, skutecznie leczone kardiowersją elektryczną. Przez 3 mies. obserwacji u pacjenta nie zaobserwowano dolegliwości wieńcowych oraz zaburzeń rytmu serca.