Guzy okolicy oczodołowej – wybrane problemy diagnostyczne i terapeutyczne - Osmola, Krzysztof; Nowaczyk, Marian (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Lokalizacja nowotworu złośliwego w obrębie lub sąsiedztwie oczodołu jest wyjątkowo niekorzystna dla chorego. Obok problemów onkologicznych pojawiają się trudności okulistyczne, neurochirurgiczne – związane z bliskim sąsiedztwem mózgoczaszki, laryngologiczne oraz problemy z rekonstrukcją i protezowaniem utraconych tkanek. Żaden z nowotworów złośliwych nie wykazuje szczególnej predylekcji do tej lokalizacji. W dostępnej literaturze najczęściej opisywane są złośliwe guzy nabłonkowe. Skomplikowana anatomia tej okolicy oraz psychospołeczne funkcje twarzy w znacznym stopniu ograniczają możliwości pobrania tkanek do histopatologicznego badania przedoperacyjnego. Takie umiejscowienie nowotworu znacznie ogranicza możliwość radioterapii, a częste guzy nabłonkowe słabo reagują na chemioterapeutyki, dlatego podstawową formą leczenia pozostaje zabieg chirurgiczny. W pracy przedstawiono 2 przypadki nowotworów okolicy oczodołowej. Omówiono problemy związane z rozpoznawaniem i leczeniem guzów umiejscowionych wewnątrzoczodołowo, jak i naciekających okoliczne tkanki. Analiza trudności diagnostycznych i operacyjnych wskazuje na konieczność ścisłej współpracy wielospecjalistycznej.