Choroba Leśniowskiego-Crohna a rak jelita grubego - Jankowski, Michał; Zegarski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Nieswoiste, ziarniniakowe zapalenie jelit, nazwane chorobą Leśniowskiego-Crohna jest jednym ze schorzeń, predysponujących do powstania raka jelita grubego. Częstość zachorowań rośnie wraz z postępem cywilizacyjnym społeczeństwa. Etiologia choroby nie została dokładnie poznana, obecnie przeważa pogląd, ze jest ona wynikiem splotu wielu czynników: heterogennych i genetycznych. Opublikowane badania nie są zbyt liczne, sugerują jednak, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, rokowanie oraz uzyskane przeżycia 5-letnie nie różnią się znacznie od wyników uzyskanych u chorych z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. Nie został dotąd opracowany jednoznaczny model opieki i nadzoru w ramach profilaktyki raka jelita grubego u osób z chorobą Leśniowskiego-Cohna, jednak wydaje się, że do wczesnego wykrycia dysplazji i raka niezbędne jest wykonywanie kolonoskopii, najlepiej chromoendoskopii połączonej z pobieraniem licznych wycinków. Rosnąca liczba zachorowań na raka jelita grubego i chorobę Leśniowskiego-Crohna może spowodować konieczność opracowania algorytmu postępowania dla tych chorych. Jednak najczęściej wykrycie raka jelita grubego u osób z chorobą Leśniowskiego-Crohna ma charakter przypadkowy, co stanowi jedno z wyzwań dla nowoczesnej diagnostyki chorób zapalnych jelita grubego.