Leczenie bólu w chorobie nowotworowej - Hilgier, Maciej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Leczenie bólu nowotworowego nie powinno stanowić problemu dla lekarza (dowolnej specjalności). Standardy leczenia opracowane przez WHO 20 lat temu są nadal obowiązujące, a leczenie wg tych zasad pozwala uzyskać dobrą kontrolę bólu u ponad 70 proc. chorych. W większości przypadków ból nowotworowy poddaje się leczeniu farmakologicznemu doustnymi lekami przeciwbólowymi oraz koanalgetykami. W poniższym artykule omówiono zasady leczenia bólów nowotworowych, ze szczególnym uwzględnieniem dostępnych w Polsce leków.