Stosowanie silnych opioidów w przewlekłym bólu nienowotworowym - Hilgier, Maciej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Większość chorych na nowotwór w leczeniu przeciwbólowym wymaga podawania silnych opioidów. Opoidy są również skuteczne u chorych cierpiących z powodu przewlekłego silnego bólu nienowotworowego. Obecnie stosowanie silnych opioidów w bólu nienowotworowym zostało zaakceptowane, jakkolwiek jest ciągle kontrowersyjne, a dyskusja nad korzyściami i wadami takiego postępowania wciąż trwa. Należy udowodnić wszystkie korzyści ze stosowania opioidów, które tradycyjnie są uważne za niebezpieczne i nieefektywne. Naprawdę jest odwrotnie, długotrwałe stosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) może wywołać groźne powikłania, które nie są obserwowane podczas długotrwałej terapii opioidami. Stosowanie opioidów w bólach nienowotworowych wymaga usankcjonowanych wytycznych. Takie wytyczne istnieją już w USA i wielu krajach Europy. W artykule są przedstawione i omówione polskie wytyczne.