Czy gruźlica jest nadal problemem społecznym? - Batura-Gabryel, Halina (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Obecnie, na początku XXI w. gruźlica jest przyczyną ok. 3 mln zgonów rocznie na całym świecie. Oceniono, że 1/3 ludności świata jest zainfekowana prątkiem gruźlicy. Te osoby stanowią populację z latentnym lub aktywnym zakażeniem Mycobacterium tuberculosis . W artykule przedstawiono czynniki i grupy ryzyka zakażenia, światowe i polskie dane epidemiologiczne oraz problemy społeczne sprzyjające rozprzestrzenianiu się gruźlicy.