Standardy leczenia gruźlicy - Kołaczkowska, Małgorzata (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Wcześnie wykryta gruźlica może być wyleczona u ponad 90 proc. chorych, u których zastosowano odpowiednie standardy terapeutyczne. Na podstawie wielu badań klinicznych powstały reżimy leczenia gruźlicy opracowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz Międzynarodową Unię do Walki z Gruźlicą i Chorobami Płuc (IUATLD), które uzyskały powszechną akceptację. W wielu państwach powołano narodowe programy zwalczania gruźlicy w oparciu o program DOTS, czyli standardowego, krótkotrwałego, nadzorowanego leczenia, zalecany przez te organizacje. W artykule przedstawiono najbardziej polecane standardy leczenia gruźlicy oraz działania uboczne leków przeciwprątkowych. Zwrócono uwagę na leczenie gruźlicy w sytuacjach szczególnych, jak np. niewydolność nerek, choroby wątroby oraz ciąża. Podano wskazania do stosowania kortykosteroidów jako leków pomocniczych w terapii gruźlicy.