Zastosowanie przeciwciał monoklonalnych w leczeniu nieziarniczych chłoniaków o mniejszym stopniu złośliwości - Boguradzki, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Nieziarnicze chłoniaki o mniejszym stopniu złośliwości (iNHL) stanowią trudny problem terapeutyczny. W związku z niezadowalającą skutecznością i dużą toksycznością klasycznego leczenia NHL, trwają badania nad nowymi sposobami terapii. Nową alternatywą w ostatnich latach stały się przeciwciała monoklonalne skierowane przeciw komórkom B. Ich zastosowanie w monoterapii lub w kombinacji z chemioterapią, łączenie przeciwciał z toksynami i izotopami promieniotwórczymi oraz przeszczepianiem komórek macierzystych może stać się wkrótce przełomem w leczeniu NHL.