Cytometria DNA złośliwych i niezłośliwych nowotworów jamy ustnej - Sikora, Jan; Tomasz Nowaczyk, Marian (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Autorzy ocenili zawartość jądrowego DNA w nowotworach złośliwych i niezłośliwych jamy ustnej i twarzy u 30 leczonych rutynowo chorych. Uzyskane wyniki, identyczne w obu badanych grupach, były zaskoczeniem, bowiem oczekiwano zdecydowanej przewagi histogramów aneuploidalnych w grupie nowotworów złośliwych. Praca potwierdza, że ocena zawartości jądrowego DNA nie może być podstawą różnicowania złośliwości guza, jak i rokowania o przebiegu choroby nowotworowej.