Artykuł oryginalnyWysokociśnieniowa predylatacja balonowa poprzedzająca implantację stentu uwalniającego substancję antyproliferacyjną w miejscu restenozy w stencie konwencjonalnym ma korzystny wpływ na bezpośredni wynik zabiegu - Kalińczuk, Łukasz; Pręgowski, Jerzy; Witkowski, Adam; Dębski, Artur; Ciszewski, Andrzej; Chmielak, Zbigniew; Warmiński, Grzegorz; Kindop, Marcin; Tyczyński, Paweł; Bekta, Paweł; Karcz, Maciej; Przyłuski, Jakub; et al. (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2006)
Ponowny nawrót zwężenia w miejscu implantacji stentu uwalniającego substancję antyproliferacyjną (drug-eluting stent, DES) w celu leczenia restenozy w stencie konwencjonalnym (in-stent restenosis, ISR) często spowodowany jest złym rozprężeniem DES. W obecnym badaniu, stosując ultrasonografię wewnątrznaczyniową (intravenous ultrasonography, IVUS) porównywano bezpośrednie wyniki implantacji DES w ISR w grupie zmian, w której wszczepienie DES poprzedzone zostało wysokociśnieniową predylatacją balonową (grupa 1.) z grupą, w której DES implantowano techniką bezpośredniego stentowania (grupa 2.). Metody: Spośród wszystkich 61 leczonych zmian typu ISR badanie IVUS wykonano bezpośrednio przed i po angioplastyce kolejnych 52 zmian (85%). Strategia implantacji DES była zależna od operatora, który kierował się w czasie zabiegu wyłącznie oceną angiograficzną. Wyniki przedzabiegowej analizy angiograficznej i ultrasonograficznej oraz wartości maksymalnego ciśnienia inflacji balonika i wielkość DES były podobne w obu grupach. Powierzchnia światła naczynia zmierzona w najwęższym miejscu implantowanego obecnie stentu (DES MA), jak i stopień jego rozprężenia były większe w grupie 1. (n=23, 44%) niż w grupie 2. (odpowiednio 6,5±1,6 mm 2 vs 5,5±2,0 mm 2 , p=0,013 i 106±50% vs 81±28%, p=0,030). Powyższą przewagę opisano w przypadku restenozy w nieprawidłowo (n=9, 17%), jak i prawidłowo rozprężonym stencie (odpowiednio p=0,016 i p=0,039). Pomimo angiograficznie optymalnego wyniku zabiegu w obu grupach, w przypadku 34,6% (n=18) wszystkich leczonych zmian wartość DES MA była <5,0 mm 2 i =4,2±0,5 mm 2 . W przeciwieństwie do tylko 1 zmiany (4,3%) w grupie 1., aż 58,6% (n=17) zmian w grupie 2. miało DES MA<5,0 mm 2 (p< 0,001). Wnioski: Wysokociśnieniowa predylatacja balonowa poprzedzająca implantację DES w leczeniu ISR powoduje uzyskanie większego światła naczynia w miejscu leczonej zmiany i osiągnięcie lepszych parametrów rozprężenia DES, niezależnie od warunków rozprężenia uprzednio wszczepionego stentu.