Chemioterapia perfuzyjna w hipertermii w leczeniu zaawansowanego czerniaka kończyn - Kopacz, Andrzej; Jastrzębski, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
W związku ze wzrastającą liczbą zachorowań na czerniaka skóry poszukuje się nowych metod jego leczenia, we wszystkich stadiach zaawansowania. Jedną z nich jest chemioterapia perfuzyjna, wykorzystywana do leczenia przerzutów in-transit na kończynach. Zabieg ten wykonywany jest w warunkach znieczulenia ogólnego i polega na czasowym oddzieleniu krążenia kończynowego od ogólnoustrojowego. Dokonuje się tego poprzez kaniulizację naczyń żylnych i tętniczych oraz uciśnięcie naczyń żylnych skóry i w tkance podskórnej poprzez zaciśnięcie opasek Esmarcha. Kaniulizację naczyń można przeprowadzić na poziomie naczyń podobojczykowych lub pachowych na kończynie górnej lub na poziomie naczyń biodrowych, pachwinowych lub podkolanowych na kończynie dolnej. Krew w układzie krążenia pozaustrojowego przepływa z naczynia żylnego drogą drenów poprzez oksygenator, gdzie jest utlenowana, do wymiennika ciepła, gdzie jest ogrzewana. Obieg jest wymuszony działaniem pompy perystaltycznej. Podwyższona temperatura, hipertermia, jest jednym z zasadniczych elementów terapeutycznych. Jej zastosowanie wpływa na większą penetrację cytostatyków do komórek nowotworowych i intensywniejsze działanie. Sama hipertermia działa uszkadzająco na komórki szybko dzielące się, do jakich należą komórki nowotworowe. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury tkanek podaje się do krążenia kończynowego cytostatyk, którym najczęściej jest melfalan. Dodatkowe zastosowanie kachektyny (Tumor Necrosis Factor) pozwala na zwiększenie efektywności leczenia, ale jednocześnie obarczone jest większą liczbą powikłań. W pracy omówiono dokładnie technikę zabiegu chemioterapii kończynowej w hipertermii, leki używane w zabiegu, działanie hipertermii, a także efekty lecznicze oraz powikłania związane z zabiegiem.