Wartość radioterapii w zapobieganiu skostnieniom pozaszkieletowym u chorych po alloplastyce stawu biodrowego i po leczeniu urazowego złamania panewki stawu biodrowego - Reszke, Joanna; Zarzycka, Małgorzata; Makarewicz, Roman; Windorbska, Wiesława (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Skostnienie pozastawowe po totalnej alloplastyce stawów jest jednym z głównych problemów pacjentów po tego typu zabiegach. Powstające i dojrzewające masy kostne powodują niejednokrotnie znaczne dolegliwości bólowe i ograniczają zakres ruchów, niwelując w ten sposób starania chirurgów i oczekiwania chorego. Pojawia się ono u ok. 30–80 proc. pacjentów, u których nie zastosowano leczenia profilaktycznego (radioterapii i/lub NLPZ). Etiologia tego schorzenia nie została dokładnie wyjaśniona. Ich obecność niesie ze sobą ogromny dyskomfort w normalnym funkcjonowaniu. Z uwagi na wagę problemu podjęto szereg badań, które miały za zadanie określić rolę radioterapii, wielkość dawki frakcyjnej, czas podjęcia leczenia w zapobieganiu skostnieniom pozastawowym. W pracy przedstawiono skrótowy przegląd badań, oceniających wartość radioterapii w prewencji tego schorzenia.