Tętniaki aorty i tętnic obwodowych - Synowiec, Tomasz; Chęciński, Paweł; Micker, Maciej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Tętniak jest miejscowym poszerzeniem światła naczynia tętniczego o 50% w porównaniu z niezmienionym odcinkiem tętnicy znajdującym się powyżej. Jest to stosunkowo częsta choroba, szczególnie u ludzi starszych. Większość przypadków jest bezobjawowa. Proces poszerzania tętnicy postępuje jednak stopniowo, prowadząc w konsekwencji do pęknięcia tętniaka, co najczęściej koñczy się zgonem pacjenta. Najczęstszą lokalizacją tętniaków jest aorta brzuszna, ale proces patologiczny może również obejmować inne tętnice. Są dwie skuteczne metody leczenia tej jednostki chorobowej: klasyczne zabiegi operacyjne i metody endowaskularne. Mają one na celu zahamowanie procesu wzrostu tętniaka i zapobiegają jego pęknięciu. Wiedza na temat tej patologii jest niezmiernie istotna w celu zapewnienia pacjentom właściwego leczenia.