Obustronny rak nerki - Krasińska, Liliana; Lauer, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2001)
Obustronny rak nerki występuje wyjątkowo rzadko. U opisanego przez nas 44-letniego mężczyzny rozpoznanie postawiono przypadkowo, na podstawie badania ultrasonograficznego jamy brzusznej, wykonanego z powodu zgłaszanych przez niego zaburzeń w oddawaniu moczu. Rozpoznanie zostało potwierdzone badaniem tomokomputerowym jamy brzusznej oraz wybiórczą arteriografią tętnic nerkowych. U chorego przeprowadzono oszczędzający zabieg operacyjny, usuwając objęte nowotworem fragmenty z obu nerek. Guz nerki prawej usunięto w całości, wraz z fragmentem otaczającego prawidłowego miąższu. Mniejszy guz po stronie lewej wycięto wraz z tkankami dna, do niezmienionego miąższu nerki. Po zabiegu obserwowano narastające upośledzenie czynności nerek w badaniach biochemicznych, pomimo zachowanej diurezy. Utrzymywały się stany podgorączkowe, obniżony poziom hemoglobiny, tendencja do hipopotasemii. Leczeniem zachowawczym uzyskano znaczną poprawę parametrów nerkowych. W badaniach obrazowych nie wykazano ognisk przerzutowych. Obecnie, 18 mies. od zabiegu, chory pozostaje pod stałą kontrolą poradni onkologicznej. Poza nieznacznie podwyższonym poziomem kreatyniny, nie stwierdza się u chorego żadnych odchyleń od normy.