Podstawy fizjologii układu limfatycznego. Obrzęk chłonny - Wiktor, Michał; Synowiec, Tomasz; Liwień, Maciej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Układ chłonny pełni istotną rolę w organizmie. Procesy patologiczne w jego obrębie prowadzą do powstania obrzęku chłonnego. Pomimo że ten problem dotyczy dużej liczby pacjentów, jest często bagatelizowany i niedoceniany przez lekarzy i fizjoterapeutów. Poniższy artykuł opisuje anatomię i fizjologię układu chłonnego, patofizjologię obrzęku chłonnego, metody diagnozowania i leczenia, ze szczególnym uwzględnieniem ręcznego masażu limfatycznego.