Diagnostyka obrazowa naczyń - Samolewski, Przemysław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Wraz z postępem technologicznym i upowszechnieniem nieinwazyjnych metod obrazowania coraz rzadziej wykonuje się badania arteriograficzne i flebograficzne, polegające na bezpośrednim podaniu środka cieniującego do badanego naczynia. Aktualnie wykonuje się je najczęściej jako bezpośredni wstęp do wewnątrznaczyniowych zabiegów terapeutycznych. Obecnie dominującą rolę odgrywają mało inwazyjne techniki, takie jak ultrasonografia w skali szarości, kolorowa ultrasonografia dopplerowska, color doppler, power doppler, KT-angio czy wreszcie MR-angio. Wybór odpowiedniej metody zależy od rodzaju problemu klinicznego, dostępności badania, jego inwazyjności oraz możliwości wystąpienia powikłań. Z tych powodów kluczowym zagadnieniem jest ścisła współpraca między lekarzem kierującym oraz wykonującym procedurę diagnostyczną.