Heterodimer receptorów HER2/HER3, autokrynne hereguliny i cyklooksygenaza 2 a działanie Herceptyny - Szacikowska, Ewa; Kozłowski, Wojciech (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Przedstawiono działanie 3 onkoprotein, na których opiera się zaburzanie prawidłowego wzrostu komórek prowadzące do transformacji nowotworowej i progresji fenotypu złośliwego w przypadku nowotworów pochodzenia nabłonkowego z nadekspresją receptora HER2 (p185). Pokazano na tym tle korzystne terapeutycznie, bardziej wielokierunkowe działanie Herceptyny. Na podstawie przeglądu literatury światowej, dotyczącej tego zagadnienia, a obejmującej ostatnie 5 lat badań podstawowych i klinicznych, pokazano, że rozwój i progresja fenotypu złośliwego nowotworów nabłonkowych z nadekspresją receptora p185 opiera się na 3-punktowej osi wyznaczonej przez działanie 3 wzajemnie regulujących się onkoprotein: heterodimeru receptorów HER2 i HER3 , autokrynnych heregulin i cyklooksygenazy 2 (COX 2). Centralnym ogniwem tej osi jest heterodimer receptorów HER2/HER3 . Zablokowanie tego ogniwa Herceptyną neutralizuje mitogenną aktywność pozostałych 2 onkoprotein, gdyż przekazują one swoje pobudzenia albo, jak autokrynne hereguliny, przez ten właśnie heterodimer, lub, jak w przypadku cyklooksygenazy 2, heterodimer ten indukuje onkogenną, konstytucjonalną aktywację genu COX2 ze wszystkimi kancerogennymi skutkami działania tego enzymu.