Kardiochirurgia dorosłych Endoskopowe pobranie tętnicy promieniowej jako materiału do pomostowania tętnic wieńcowych u 15 chorych - Hrapkowicz, Tomasz; Bisleri, Gianluigi; Wojarski, Jacek; Nożyński, Jacek; Farmas, Arkadiusz; Styn, Tomasz; Zych, Bartłomiej; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: W kardiochirurgii coraz częściej jest stosowana technika mało inwazyjnego pobierania materiału do pomostowania tętnic wieńcowych. Możliwości pobrania tą metodą tętnicy promieniowej powinny łączyć ze sobą ograniczenie urazu i odpowiednią jakość pomostu. Cel: Celem pracy była ocena przydatności mało inwazyjnej techniki pobrania tętnicy promieniowej, z uwzględnieniem parametrów przepływu przez wykonany przy jej użyciu pomost oraz ocena przebiegu klinicznego pacjentów. Materiał i metodyka: W kwietniu 2006 r. endoskopowo pobrano tętnicę promieniową 15 pacjentom, by wykorzystać ją do zabiegu pomostowania tętnic wieńcowych. Śródoperacyjnie zmierzono przepływ przez wykonane pomosty. Ocenie poddano również przebieg kliniczny oraz miejscowe gojenie się rany przedramienia. Wyniki: Do zabiegu wykorzystano wszystkie pobrane w ten sposób tętnice promieniowe, nie stwierdzając makroskopowo uszkodzenia ich ścian. Wykonane przepływy metodą dopplerowską wskazały we wszystkich przypadkach prawidłowe funkcjonowanie pomostu. W przebiegu pooperacyjnym nie odnotowano powikłań pooperacyjnych ani powikłań związanych ze stanem neurologicznym czy miejscowego gojenia się rany przedramienia. Wnioski: Technika endoskopowego pobrania tętnicy promieniowej jest metodą bezpieczną, pozwalającą na pobranie prawidłowego materiału do pomostowania tętnic wieńcowych, zapewniającą jednocześnie bardzo korzystny efekt kosmetyczny.