Torakochirurgia Czy stały, płuczący drenaż śródpiersia jest bezpiecznym i skutecznym sposobem leczenia zstępującego martwiczego zapalenia śródpiersia? - Rokicki, Marek; Rokicki, Wojciech; Gawrychowski, Jacek; Filipowski, Marek (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Zstępujące martwicze zapalenie śródpiersia jest powikłaniem zjadliwego zakażenia szyi lub zębów, które może spływać do śródpiersia, powodując znaczącą chorobowość i umieralność sięgającą 30–40% lub więcej. Niniejsze doniesienie przedstawia nowy sposób leczenia chirurgicznego, polegający na agresywnym oczyszczeniu śródpiersia z dostępów od strony szyi i klatki piersiowej, w połączeniu ze stałym płukaniem. Materiał i metody: W naszej klinice między 1999 a 2005 r. z powodu zstępującego martwiczego zapalenia śródpiersia leczono 9 chorych opisywanym sposobem. Wyniki: Opóźnienie w podjęciu leczenia chirurgicznego wyniosło średnio 5 dni (od 2 do 14 dni), średni okres płukania śródpiersia 9,5 dnia (zakres 5–14), a średnia długość hospitalizacji 24,4 dnia (zakres 5–39). Powikłania pooperacyjne wystąpiły u 4 pacjentów, w tym u 3 ropienie rany po torakotomii, natomiast u 1 zapalenie płuc. Dwoje chorych zmarło w okresie pooperacyjnym, jeden z powodu niewydolności wielonarządowej, drugi z powodu ostrej niewydolności oddechowej dorosłych (ARDS). Odsetek zgonów wyniósł 22%. Wnioski: Radykalne chirurgiczne oczyszczenie śródpiersia w połączeniu ze stałym, płuczącym drenażem, wydaje się bezpieczną i skuteczną metodą leczenia zstępującego martwiczego zapalenia śródpiersia.