Niewydolność serca i płuc, transplantologiaZakażenia po przeszczepach serca - Sioła, Mirosława (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Zakażenia, obok ostrej reakcji odrzucania przeszczepu i powikłań krążeniowych, należą do najczęstszych powikłań po przeszczepie serca. W pracy omówiono, jakie czynniki ryzyka oprócz immunosupresji są ich przyczyną, oraz jakie czynniki etiologiczne powodują infekcje u biorców serca. W pracy podsumowano też wyniki badań mikrobiologicznych pacjentów operowanych w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu.