NowościTerapia fagowa jako alternatywa w leczeniu zakażeń wywołanych przez bakterie antybiotykooporne - Międzybrodzki, Ryszard; Borysowski, Jan; Fortuna, Wojciech; Weber-Dąbrowska, Beata; Górski, Andrzej (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Olbrzymi wzrost lekooporności bakterii jest jednym z najpoważniejszych wyzwań współczesnej medycyny. Niektórzy eksperci uważają, że zbliżamy się do ery przedantybiotykowej. Sytuacja ta sprawiła, że wzrosło zainteresowanie potencjalnym zastosowaniem bakteriofagów (wirusów bakteryjnych) w leczeniu lekoopornych zakażeń bakteryjnych. W ostatnich latach większość najpoważniejszych periodyków biomedycznych zamieściła artykuły na ten temat. W niniejszej pracy przedstawiamy zarys postępu i obecną sytuację w terapii fagowej. Jak ostatnio podkreślono w Nature Medicine, nasz ośrodek jest jedynym stosującym tę metodę leczenia w Unii Europejskiej zgodnie z aktualnymi wymogami (zgoda komisji bioetycznej, świadoma zgoda chorych i ubezpieczenie). Pozostałe dane zawarte są na naszej stronie fagowej: http://www.iitd.pan.wroc.pl/phages/phages.html.