Uszkodzenie narządu wzroku po radioterapii – przegląd literatury - Filarska, Dorota; Czyżewska, Katarzyna (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
W pracy przedstawiono powikłania okulistyczne po radioterapii w oparciu o dane z literatury. Opisano następujące efekty uboczne radioterapii: zaćmę, zespół suchego oczodołu, retionopatię popromienną, uszkodzenie nerwu wzrokowego, mięsaka kościopochodnego. Czynniki ryzyka powikłań okulistycznych po leczeniu promieniami to: dawka promieniowania, choroby współistniejące, niektóre leki, wiek pacjenta. W większości wypadków nie ma skutecznego leczenia powikłań popromiennych ze strony narządu wzroku.