Dzielmy sie doświadczeniemCzy do bezpiecznego wykonywania przezskórnych interwencji wieńcowych u chorych z ostrymi zespołami wieńcowymi konieczne jest zabezpieczenie kardiochirurgiczne? - Pączek, Piotr; Gąsior, Mariusz; Wnęk, Andrzej; Kalarus, Zbigniew; Dydoń, Paweł; Zembala, Marian; Poloński, Lech (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Od 1977 r., kiedy Gruentzig przeprowadził pierwszy zabieg angioplastyki wieńcowej, nastąpił dynamiczny rozwój kardiologii interwencyjnej. Od czasu wprowadzenia do powszechnego stosowania stentów wieńcowych i nowoczesnej farmakoterapii wspomagającej, liczba powikłań związanych z wykonywaniem technik przezskórnych znacząco się zmniejszyła i stale maleje. W konsekwencji zmienia się rola kardiochirurgii wieńcowej. Współcześnie zabiegi CABG (coronary artery bypass graft) wykonywane w trybie pilnym stają się rzadkością, a w związku z tym dyskutuje się o konieczności zabezpieczenia kardiochirurgicznego. W USA uaktualnione standardy postępowania w kardiologii interwencyjnej podtrzymały wymóg zabezpieczenia kardiochirurgicznego w ośrodkach wykonujących zabiegi przezskórnej angioplastyki wieńcowej w trybie planowym. W Europie (również w Polsce) znacząco wzrasta w ostatnich latach liczba ośrodków wykonujących zabiegi PCI (percutaneous coronary intervention) w oddziałach niedysponujących zabezpieczeniem kardiochirurgicznym. Wyniki randomizowanych badań klinicznych oraz rejestrów prospektywnych potwierdzają uzyskiwanie podobnych wyników w tych ośrodkach zarówno w obserwacji wewnątrzszpitalnej, jak i odległej.