RehabilitacjaNadzór nad treningiem rehabilitacyjnym u pacjentów po zabiegach kardiochirurgicznych – zadania dla fizjoterapeutów - Przywarska, Izabela; Dylewicz, Piotr; Bromboszcz, Janusz; Borowicz-Bieńkowska, Sławomira; Wilk, Małgorzata (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Postępowanie fizjoterapeutyczne w stosunku do rehabilitowanych po leczeniu kardiochirurgicznym musi uwzględniać obecną specyfikę doboru pacjentów – zwiększanie się liczby chorych średniego i wysokiego ryzyka. Szczególnie te grupy wymagają zwiększonego nadzoru podczas wykonywania ćwiczeń. Rozbudowany nadzór nad rehabilitowanym pozwala na zastosowanie ćwiczeń umożliwiających osiągnięcie najlepszych efektów przy zminimalizowanym ryzyku wystąpienia powikłań. Należy jednak pamiętać, że bezpieczeństwo treningu zależy nie tylko od monitorowania przebiegu ćwiczeń i stanu zdrowia chorego, ale również od stopnia jego wyedukowania, możliwości udzielenia natychmiastowej pomocy medycznej, a w przypadku rehabilitacji domowej również od edukacji rodziny. Obowiązek nadzoru nad pacjentem spoczywa na fizjoterapeucie bezpośrednio prowadzącym ćwiczenia, natomiast za całość procesu rehabilitacyjnego odpowiada lekarz nadzorujący leczenie i rehabilitację.