Religa kontra lobby ubezpieczeniowe - Wawrzyniak, Małgorzata (Menedżer Zdrowia, 2006)
Przepytani przez Menedżera Zdrowia interlokutorzy są zgodni – minister Religa poszedł na wojnę z niezwykle wpływowym lobby ubezpieczeniowym. A wszystko dlatego, że chce aby część składki przekazywanej na ubezpieczenie OC była przeznaczana na leczenie ofiar wypadków. Taką ideę popierają m.in. prof. Marian Zembala, szef Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu, Janusz Łach, zastępca dyrektora ds. ekonomiczno-finansowych Śląskiego Oddziału NFZ i Kazimierz Łukawiecki, dyrektor Opolskiego Oddziału NFZ.