Rola zakażeń wirusami HBV i HCV w rozwoju pierwotnego raka wątroby - Adamek, Agnieszka (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Pierwotny rak wątroby może rozwinąć się na podłożu przewlekłego zapalenia i marskości wątroby spowodowanych zakażeniami HBV i HCV. Jest on jednym z najgroźniejszych powikłań tych chorób. Proces transformacji nowotworowej komórek wątroby wciąż interesuje badaczy. W pracy przedstawiono poglądy na rolę czynników odpowiedzialnych za jego powstanie w przebiegu zakażenia wirusem HBV, takich jak integracja HBV DNA z DNA komórkowym, HBx Ag i białka p53. Udział wirusa HCV w procesie karcinogenezy jest wciąż nieznany. Ostatnie doniesienia wskazują na rolę białek rdzeniowych i NS3. Nie znaleziono doniesień, w których opisano by jednocześnie wpływ patogenetyczny podwójnej infekcji HBV i HCV.