Leczenie paliatywne nowotworów przerzutowych wątroby metodą doguzowego podawania TNF-α - Owczarek, Alina; Paszkowski, Jacek; Szmeja, Jacek; Rzymski, Kazimierz; Koziołkiewicz, Maria; Waszewska, Maria; Drews, Michał; Pyda, Przemysław; Banasiewicz, Tomasz (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
W III Katedrze i Klinice Chirurgii AM w Poznaniu siedmiu chorym z nieoperacyjnymi przerzutami do wątroby podawano doguzowo TNF-α ( tumour necorsis factor α ) w dawce 0,6-1,0 mg. U czterech pacjentów ostrzykiwania dokonano śródoperacyjnie, w trzech przypadkach przezskórnie, pod kontrolą tomografii komputerowej. U pięciu pacjentów wystąpiły niewielkiego stopnia objawy uboczne, utrzymujące się do 48 godzin. Czas obserwacji wynosi 4-10 miesięcy. W dwóch przypadkach zaobserwowano regresję zmian nowotworowych, w czterech brak progresji ostrzykiwanych ognisk. Jeden chory zmarł z powodu zaawansowanej choroby nowotworowej. Mała inwazyjność zabiegu ostrzykiwania, dobre wstępne wyniki oraz brak powikłań zachęcają do prowadzenia dalszych badań.