Wytyczne farmakoterapii u pacjentów ze stabilną dławicą piersiową - Małek, Łukasz A.; Grabowski, Marcin; Filipiak, Krzysztof J.; Opolski, Grzegorz (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W maju br. zostały ogłoszone nowe wytyczne Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego, dotyczące postępowania u pacjentów ze stabilną dławicą piersiową – stabilną chorobą wieńcową, dławicą odmienną oraz sercowym zespołem X. W poniższym artykule zostaną przedstawione najważniejsze zalecenia dotyczące farmakoterapii wymienionych chorób. Farmakoterapia stabilnej choroby wieńcowej koncentruje się na dwóch celach: (a) poprawie rokowania poprzez zapobieganie zawałom serca i zgonom oraz (b) minimalizacji objawów choroby. Pokrótce zostaną także omówione zalecenia ogólne oraz wskazania do rewaskularyzacji.