Znaczenie kwasu acetylosalicylowego u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym - Kostka-Jeziorny, Katarzyna; Tykarski, Andrzej (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
Artykuł prezentuje ostatnie doniesienia i publikacje dotyczące roli kwasu acetylosalicylowego w nadciśnieniu tętniczym. Kwas acetylosalicylowy (ASA) od ponad wieku jest powszechnie stosowanym lekiem przeciwbólowym i przeciwzapalnym. W ostatnich dekadach dowiedzieliśmy się o dodatkowych właściwościach ASA poza działaniem przeciwpłytkowym. Doniesienia o możliwości wykorzystania ASA w prewencji pierwotnej chorób sercowo-naczyniowych zwróciły uwagę na wskazania do zastosowania tego leku u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym. W ostatnich latach zwrócono również uwagę na działanie hipotensyjne ASA. Ponadto w artykule poruszono temat aspirynooporności, potencjalnych interakcji pomiędzy ASA a inhibitorami konwertazy angiotensyny oraz roli aspiryny w diagnostyce nadciśnienia naczyniowo-nerkowego.