Rak gruczołowo-torbielowaty piersi u mężczyzny – opis przypadku - Maciąg, Henryk; Ziółkowski, Piotr; Wrzecion, Sławomir; Kołodziej, Paweł (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2006)
Rak gruczołowo-torbielowaty (RGT) występuje najczęściej w śliniance i stanowi ok. 30% nowotworów złośliwych przyusznicy. Jego lokalizacja w piersi jest rzadkością i częstość występowania jest oceniana na 0,1–1% wszystkich nowotworów złośliwych gruczołu piersiowego. Jest on nowotworem pochodzenia mioepitelialnego, charakteryzującym się specyficznym obrazem histologicznym, łagodnym, dobrze rokującym przebiegiem klinicznym, zazwyczaj z długoletnim przeżyciem. Rak gruczołowo-torbielowaty gruczołu piersiowego występuje najczęściej u ludzi starszych, chociaż notowano występowanie tego schorzenia także u osób młodych. Zajęcie węzłów chłonnych, jak też tworzenie odległych przerzutów jest rzadko stwierdzane, chociaż odległe wznowy są opisywane nawet po 10 latach od pierwotnego leczenia, co wymaga długoletniej kontroli po leczeniu. Z powodu stosunkowo niewielkiej liczby obserwowanych przypadków RGT w gruczole piersiowym oraz braku jednoznacznych czynników predykcyjnych dla tego nowotworu, nie ustalono jednolitych algorytmów postępowania w tym schorzeniu. Zakres stosowanego leczenia waha się od miejscowego wycięcia zmiany do zmodyfikowanego usunięcia gruczołu piersiowego z następczą radioterapią. W piśmiennictwie opisano pojedyncze przypadki występowania tego nowotworu u mężczyzn. Przedstawiamy rzadki przypadek występowania raka gruczołowo-torbielowatego gruczołu piersiowego u mężczyzny oraz zastosowany przez nas sposób leczenia.