Zespół metaboliczny – nowe standardy, nowe wyzwania - Pupek-Musialik, Danuta; Bryl, Wiesław (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W pracy przedstawiono aktualnie obowiązujące kryteria rozpoznawania zespołu metabolicznego (ZM) oparte na wytycznych International Diabetes Federation z 2005 r. Scharakteryzowano epidemiologię ZM, w tym także dane pochodzące z badania krajowego WOBASZ. Omówiono strategię postępowania u osób z zespołem metabolicznym, koncentrując się na znaczeniu kompleksowego leczenia wszystkich jego składowych. Podkreślono znaczenie leczenia niefarmakologicznego, zwłaszcza w redukcji masy ciała. Przedstawiono także możliwości leczenia farmakologicznego składowych ZM, a więc nadciśnienia tętniczego, hiperglikemii i zaburzeń lipidowych.