Statyny: obecny stan wiedzy, rola w prewencji i terapii schorzeń układu sercowo-naczyniowego - Bryl, Wiesław; Pupek-Musialik, Danuta (Przewodnik Lekarza/Guide for GPs, 2006)
W pracy przedstawiono mechanizm działania statyn, w tym także ich działanie pozahipolipemizujące (plejotropowe). Na podstawie obowiązujących zaleceń towarzystw międzynarodowych omówiono wskazania do wdrożenia terapii statynami, uwzględniając przede wszystkim ich skuteczność w zakresie redukcji ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych. Przedstawiono także przeciwwskazania do leczenia statynami, możliwość wystąpienia powikłań i interakcji z niektórymi lekami. Na podstawie badań klinicznych omówiono zasady stosowania statyn w zespole metabolicznym i chorobie niedokrwiennej serca, a także dokonano przeglądu wybranych badań klinicznych z udziałem statyn.