Czynniki prognostyczne i nowe możliwości leczenia neuroblastoma - Adamkiewicz-Drożyńska, Elżbieta (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Praca stanowi przegląd wiadomości dotyczących czynników prognostycznych w nerwiaku zarodkowym współczulnym i aktualnie osiąganych wyników leczenia tego nowotworu u dzieci. Szczególnie istotne są współcześnie poznawane markery genetyczne (del 1p, amp N-Myc, DDX1) i molekularne (markery adhezji, angiogenezy, różnicowania i inne powierzchniowe markery, a także receptory cytokin), które pozwalają coraz bardziej precyzyjnie oceniać agresywność nowotworu i dobierać odpowiedni sposób i intensywność terapii. Omówienie różnych grup czynników rokowniczych zostało uzupełnione informacjami o nowych, budzących nadzieje możliwościach terapeutycznych tego nowotworu.