Kardiochirurgia dorosłych Wpływ przewlekłego leczenia inhibitorami enzymu konwertującego angiotensynę na ryzyko pooperacyjnego migotania przedsionków po zabiegach pomostowania tętnic wieńcowych - Szyndler, Krzysztof; Siondalski, Piotr; Pawlaczyk, Rafał; Jarmoszewicz, Krzysztof; Łaskawski, Grzegorz; Łoś, Andrzej; Jagielak, Dariusz; Rogowski, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Jednym z najczęstszych powikłań po zabiegach kardiochirurgicznych jest migotanie przedsionków (AF), dotyczy ono do 50% chorych. Redukcja występowania pooperacyjnego AF jest celem działań prewencyjnych. Doniesienia w literaturze wskazują na zmniejszenie częstości AF u chorych z niewydolnością krążenia lub przerostem lewej komory serca leczonych inhibitorem enzymu konwertującego angiotensynę (ACEI). Cel: Celem pracy było określenie wpływu przewlekłej terapii ACEI na częstość występowania pooperacyjnego AF po zabiegach pomostowania tętnic wieńcowych (CABG). Materiał i metodyka: Do badania włączono 360 chorych z chorobą wieńcową – 255 chorych otrzymywało ACEI w terapii przewlekłej, 105 chorych stanowiło grupę kontrolną. Wszyscy chorzy byli poddani izolowanemu zabiegowi CABG. Wyniki: Pooperacyjne AF obserwowano u 20,4% grupy leczonej ACEI i u 32,4% grupy kontrolnej (p=0,015). Przewlekła terapia ACEI stanowiła niezależny czynnik zmniejszający ryzyko pooperacyjnego AF (OR 0,44; 95% CI 0,25–0,78; p=0,001). Redukcja względnego ryzyka pooperacyjnego AF dla terapii ACEI wyniosła 37%. Wnioski: Przewlekłe leczenie ACEI istotnie zmniejsza ryzyko pooperacyjnego AF u chorych po zabiegach CABG.