TorakochirurgiaProteza wprowadzona do jamy opłucnowej po resekcji płuca imitująca guz nowotworowy – opis przypadku - Religioni, Jarosław; Orłowski, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Poniżej przedstawiono przypadek 57-letniego chorego z rozpoznanym wstępnie olbrzymim guzem prawej jamy opłucnowej. Ostatecznie okazało się, że opisywana zmiana była protezą wszczepioną po resekcji płuca, wykonanej z powodu gruźlicy przed 47 laty.