Niewydolność serca i płuc, transplantologiaRokowanie chorych z ciężką niewydolnością serca, wstępnie kwalifikowanych do przeszczepu serca – na podstawie danych ogólnopolskiego rejestru POLKARD 2003–2005 - Korewicki, Jerzy; Browarek, Aldona; Zieliński, Tomasz; Sobieszczańska-Małek, Małgorzata; Piotrowska, Małgorzata; Zembala, Marian; Zakliczyński, Michał; Rozentryt, Piotr; Barańska-Kosakowska, Anna; Sadowski, Jerzy; Przybyłowski, Piotr; Milaniak, Irena; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: W ostatnich latach istotnie zmniejsza się śmiertelność w grupie chorych z ciężką niewydolnością serca, z drugiej strony istnieje ograniczona możliwość leczenia chorych transplantacją serca, co stwarza konieczność właściwej kwalifikacji chorych do różnych form leczenia. W latach 2003–2005 cztery ośrodki dokonujące transplantacji serca w Polsce prowadziły prospektywnie rejestr chorych kierowanych do transplantacji. Cel: Jego celem była ocena rokowania chorych kierowanych do przeszczepu serca z uwzględnieniem wartości prognostycznej współczynnika Aaronsona (HFSS) oraz wyjściowego poziomu NT-proBNP i hsCRP Materiał i metody: Rekrutacja chorych do badania trwała od IV kwartału 2003 do końca III kwartału 2005 r., czas obserwacji wyniósł 3–22 mies. Do programu włączono 675 chorych w wieku 18–65 lat (87% mężczyzn) z ciężką niewydolnością serca (NS) (74% III i IV klasa NYHA), kierowanych do ośrodków transplantacyjnych ze wstępną kwalifikacją do przeszczepu serca (OHT). Spośród 675 chorych wstępnie kwalifikowanych do OHT, ostatecznie do przeszczepu serca zakwalifikowano 335 (49,6%), z tego 10,7% w trybie superpilnym, 9% pilnym, pozostałych w planowym. W grupie wskazań pilnych i superpilnych wyższa była spoczynkowa częstość serca oraz poziom NT-proBNP, a niższa wartość średniego ciśnienia tętniczego, wskaźnika Aaronsona w porównaniu z chorymi z grupy ze wskazaniami planowymi. Wyniki: Umieralność w całej grupie chorych razem przed i po przeszczepie, wyniosła 15,3%. W grupie chorych, u których kwalifikację odroczono, wynosiła 5,4%. Wśród chorych zakwalifikowanych śmiertelność wzrastała proporcjonalnie do trybu kwalifikacji do OHT i wyniosła odpowiednio 19,4, 16,5 i 7,4%. Wnioski: W okresie obserwacji przeszczep serca wykonano u 142 chorych, zmarło 30,9%, w tym większość stanowili chorzy z etiologią niedokrwienną niewydolności serca. W grupie chorych z kwalifikacją superpilną zgony stanowiły aż 55%, wśród pilnych 23,8%, w grupie chorych z kwalifikacją planową śmiertelność wyniosła ok. 30%. Istniały różnice w poziomie wskaźnika Aaronsona i NT-proBP oraz maksymalnego zużycia tlenowego w grupie chorych kwalifikowanych do przeszczepu serca w ośrodkach biorących udział w badaniu.