Dzielimy się doświadczeniem Results after early haemofiltration for acute renal failure after cardiac surgery - Ehrlich, Marek; Garlicki, Mirosław; Świstowski, Jarosław; Łabuś, Krzysztof; Gołębiewski, Sewer M.; Rydzewski, Andrzej Z. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2006)
Wstęp: Ostra niewydolność nerek (ARF) wciąż pozostaje poważną przyczyną zgonów u pacjentów poddanych operacjom kardiochirurgicznym. Cel: Celem tej pracy jest przedstawienie wyników leczenia ARF u pacjentów operowanych w Klinice Kardiochirurgii CSK MSWiA w Warszawie za pomocą ciągłej hemodiafiltracji żylno-żylnej (CVVH). Metoda: Między styczniem 2004 a czerwcem 2005 r. w Klinice operowano 1136 pacjentów, 32 chorych wymagało CVVH z powodu ARF. Średni wiek pacjentów wyniósł 69±10 lat. Wśród pacjentów było 27 mężczyzn i 5 kobiet, średni Euroscore wyniósł 7±3,5, średni EF wyniósł 51±10%. Wszyscy byli w klasie NYHA II, 12 pacjentów miało rozpoznaną przedoperacyjnie przewlekłą niewydolność nerek. Wskazaniem do operacji była choroba wieńcowa (23 pacjentów), tętniak aorty wstępującej (4), wady zastawkowe (5). Wyniki: Śmiertelność szpitalna wśród pacjentów z ARF, u których wykonywano CVVH, wyniosła 41% (13/32). Najczęstszą przyczyną zgonów były: niewydolność wielonarządowa (10 pacjentów), zawał okołooperacyjny (2), wstrząs septyczny (1). Średni czas po operacji do momentu włączenia CVVH wyniósł 1,2±0,2 dnia. Średni czas trwania cykli CVVH wyniósł 4,32±1,8 dnia. Wnioski: Wczesne zastosowanie CVVH u pacjentów z ARF po operacjach kardiochirurgicznych wiąże się z lepszą przeżywalnością.