Odosobniony przerzut czerniaka złośliwego skóry do śledziony - Brzychczy, Andrzej; Wysocki, Andrzej (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Odosobnione przerzuty czerniaka złośliwego do śledziony zdarzają się wyjątkowo rzadko. Opisany przez nas przypadek dotyczył 60-letniego mężczyzny, któremu 20 miesięcy wcześniej usunięto czerniaka skóry ramienia, z następową limfangiektomią pachową. Po wycięciu przerzutowo zmienionej śledziony uzyskano 40-miesięczną remisję.