Mięsak Kaposiego u pacjentów z nabytym zespołem upośledzenia odporności (AIDS) – obserwacje własne - Gładysz, Andrzej; Knysz, Brygida; Szybejko-Machaj, Grażyna; Simon, Krzysztof (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Mięsak Kaposiego (KS) jest najczęściej obserwowanym nowotworem w przebiegu AIDS. Wiele danych epidemiologicznych i molekularnych sugeruje związek rozwoju KS z zakażeniem KSHV. Kofaktorami nowotworzenia są też liczne cytokiny oraz niektóre wirusy, w tym HIV. Obraz kliniczny AIDS-KS charakteryzuje zróżnicowany obraz kliniczny, trudny do przewidzenia przebieg kliniczny, jak i zmienna odpowiedź na leczenie. W pracy autorzy omówili własne doświadczenia kliniczne w prowadzeniu AIDS-KS oraz przyczyny niepowodzeń terapeutycznych.