Dializa albuminowa (molecular adsorbent recirculating system, MARS) - Grenda, Ryszard (Problemy Lekarskie/Medical Problems, 2006)
Ostra niewydolność nerek, do której dochodzi w przebiegu niewydolności wielonarządowej, poważnie obciąża rokowanie. Klasycznym przykładem jest zespół wątrobowo-nerkowy, rozwijający się u chorych z ciężką ostrą lub zaostrzoną przewlekłą niewydolnością wątroby. Techniką terapii pozaustrojowej, którą w takich przypadkach się stosuje, jest dializa albuminowa, łącząca eliminację cząstek rozpuszczalnych w wodzie i cząstek związanych silnie z białkami osocza. Terapia daje czas na znalezienie dawcy przeszczepu wątroby lub na regenerację własnej uszkodzonej wątroby pacjenta i jednocześnie łagodzi nasilenie i skutki encefalopatii.