Zastosowanie erytropoetyny u chorych na nowotwory złośliwe leczonych napromienianiem - M. Kowalski, Dariusz; Zajda, Katarzyna; Krzakowski, Maciej; Jaśkiewicz, Piotr (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2000)
Niedokrwistość jest jednym z najczęściej występujących objawów towarzyszących chorobie nowotworowej. U około 20-60 proc. chorych stanowi ona istotny klinicznie problem. W pracy przedstawiono przyczyny i mechanizmy powstawania niedokrwistości u chorych na nowotwory złośliwe. Scharakteryzowano właściwości i mechanizmy działania erytropoetyny oraz przedstawiono wyniki randomizowanych badań klinicznych z zastosowaniem erytropoetyny u chorych na nowotwory złośliwe leczonych napromienianiem i skojarzoną metodą radiochemioterapii.