Krwawienia u kobiet po menopauzie - Grzechocińska, Barbara; Skórka, Bogusław (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2006)
Około 5% kobiet zgłaszających się do ginekologa to pacjentki po menopauzie z krwawieniami. Etiologia tych zaburzeń znacznie różni się od występujących u kobiet przed menopauzą, kiedy to brak zrównoważonego działania estrogenów może prowadzić do nadmiernej proliferacji endometrium, hiperplazji, rozwoju mięśniaków i polipów. U kobiet starszych najczęstszą przyczyną krwawień są zmiany atroficzne endometrium. Na podłożu tych zmian mogą tworzyć się mikroerozje i rozwijać reakcje zapalne, wywołujące wiele zaburzeń, jak w przypadku zapalenia błony śluzowej macicy. Dodatkowymi czynnikami są przewlekłe choroby ogólnoustrojowe (choroby układu sercowo-naczyniowego, wątroby, zaburzenia krzepnięcia) oraz stosowane leki: antykoagulanty, kortykosteroidy, preparaty ziołowe i inne o działaniu estrogennym, tamoksifen, hormony tarczycy). Rozpoznanie przyczyny w wielu przypadkach umożliwia podjęcie skutecznego leczenia zachowawczego. Zawsze jednak obowiązuje przeprowadzenie rutynowych badań, w celu wykluczenia przyczyn onkologicznych.