Bakterie onkolityczne w terapii nowotworów - Jazowiecka, Joanna; Szala, Stanisław (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2002)
Niektóre fakultatywnie i obligatoryjnie beztlenowe bakterie swoiście lokalizują się i namnażają w niedotlenowanych regionach guzów nowotworowych. Bakterie te mogą niszczyć komórki nowotworowe (mechanizm niszczenia komórek nowotworowych nie jest dobrze poznany) lub mogą być swoistymi nośnikami terapeutycznych genów. Jednymi z lepiej poznanych bakterii onkolitycznych są obligatoryjnie beztlenowe laseczki z rodzaju Clostridium. Wiele danych wskazuje, że również bakterie fakultatywnie beztlenowe, np. Salmonella typhimurium wykazują swoistą akumulację w guzach nowotworowych w stosunku do innych tkanek (ok. 103 razy większa). Oprócz badań przedklinicznych, w których wykazano możliwości wykorzystania bakterii onkolitycznych w leczeniu zwierząt doświadczalnych, prowadzone są obecnie badania kliniczne nad skutecznością terapii przeciwnowotworowej z zastosowaniem atenuowanego szczepu Salmonella typhimurium . W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczące wykorzystania bakterii onkolitycznych w terapii nowotworów. W przyszłości terapia bakteriolityczna skojarzona z chemioterapią lub radioterapią może okazać się skuteczną strategią terapeutyczną w leczeniu guzów oraz przerzutów.